Wednesday, July 14, 2010

Cap.V. Unde dai si unde crapa!

Dupa ce il invitase mai bine de un an in cadrul emisiunii, Gadea fusese in sfarsit acceptat cu conditia ca emisiunea sa se desfasoare in biroul primului ministru de la Alba Iulia cu maxim doi invitati acceptati in prealabil si maxim 30 de minute.Era prima data in viata cand Cotelica accepta sa apara la un post public.
Pana la urma nu fusese aceptat nici un invitat propus de Gadea astfel, cei doi erau asezati la masuta din fata biroului ministerial din care cea mai interesanta piesa era un scaun de stejar pe spatarul caruia erau sculptate cu maiestrie stema Basarabilor si Lupul dacilor.
“De ce nu l-ati acceptat pe Badea in emisiune?” a fost prima intrebare a lui Gadea.
- Domnul Badea este un comediant iar noi suntem niste simpli functionari care nu meritam atentia dumnealui si nu suntem pusi aici ca sa facem bascalie.Asta a fost si motivul principal pentru care am mutat capitala la Alba Iulia.Si nu cred ca soarta a 40 de milioane de oameni si a urmasilor celui mai vechi popor din lume este motiv de zeflemea.Daca mi-ar sta in putere as scoate-o in afara legii.
“Domnii Serbanescu si Voinea?”
- Acestia sunt teoreticieni iar intre teorie si practica este o diferenta ca intre averea din cer si aia de pe pamant.
“De ce m-ati acceptat pe mine?”
- Pentru ca ai pregatire teologica si probabil dintre popi au fost cei mai putini care au calcat stramb in istoria acestei natiuni iar unii dintre ei au slujit interesul national chiar cu sabia nu numai cu vorba. Singura dumitale problema s-ar putea sa fie intre ceea ce zici si ceea ce faci insa nefiind dintre cei alesi nu prea are importanta.
“Multi analisti economici condamna politica dvs. in domeniul bancar, social si al resurselor naturale.Cine are dreptate?”
- In democratie au dreptate cei care sunt mai multi ca numar si mi se pare ca numarul saracilor este mai mare decat al analistilor economici. Rolul bancilor este de finantare a economiei si nu de specula.Ponderea activitatilor financiare trebuie sa fie, dupa umila mea parere, sub 3% din PIB si nu 30% ca acum 2 ani plus ca dumneata ca pretendent fara sanse la un post onorabil de popa ar trebui sa sti: camataria nu face parte dintre lucrurile sfinte.Resursele naturale sunt inalienabile, scrie in Constitutie, insa noi suntem un popor darnic si le dam gratis 50% antreprenorilor dornici de imbogatire.Asa trebuie sa fie in afaceri trebuie sa si cheltui si risca nu numai sa profiti.
“Foarte multi politicieni va condamna pentru confiscarea averilor si trimiterea la munca silnica a unor afaceristi care, spun ei, ar fi facut averea din munca cinstita si in cadrul legii.Va simtiti vinovat?”
- Cuvintele cheie sunt “cadrul legii”.In urma cu doi ani legea devenise un instrument de persecutie si nu de protectie a cetatenilor, cred ca am procedat corect actionand pentru aducerea legii la normalitate. Legea nu e tot aia cu dreptatea.
“De ce ati legalizat portul armelor si prostitutia?”
- Ca un om cu pregatire teologica ar trebui sa sti ca atunci cand e inarmata credinta e mai puternica iar necesitatile de baza casa, masa, sex devenisera un instrument de santaj in masa asa ca trebuia o schimbare si in domeniul asta.
“Investitiile in domeniul agricol, constructii de drumuri si cai ferate nu era mai bine sa le lasati la dispozitia companiilor private?”
- Companiile private fac agricultura, drumuri si cai ferate pe bani si pe profit.Noi am fost de parere sa le facem mai ieftin.Doar pe bani.
“Despre programul de reconstructie al monumentelor istorice multi sunt de parere ca este o imensa risipa?Care a fost logica acestuia?”
- Nu vom fi niciodata ceea ce vrem vom fi intotdeauna ceea ce am fost iar daca ne este rusine si nu ne cinstim inaintasii macar cu un monument ce crezi ca se va allege de neamul asta? Cineva in urma cu 22 de ani a spus “Praful si pulberea”.E drept ca am o slabiciune pentru Sarmisegetuza pentru ca acolo este ceva.In anumite momente si in anumite locuri din zona aia cand sunt acolo imi vin in cap tot felul de imagini si vorbe.Nu din prezent sau viitor.Din trecut.Uneori din trecutul foarte indepartat si intr-un grai pe care nu il cunosc dar il inteleg. Nu cred in chestii paranormale si sunt religios doar pentru mine insa cred ca nu este o intamplare ca strabunii au ales acel loc drept centru spiritual.
“Cu d-ul presedinte cum colaborati?”
- Excelent!Cred ca avem un scop comun.Cum ar spune sfintia ta scopul nostru este indreptarea pacatosului si nu pedepsirea lui.Cele 30 de minute s-au incheiat.La revedere.

No comments: