1. Boabele de quinoa
Aceste boabe, originare din America de Sud, nu numai ca sunt bogate in proteine, dar contin si toti cei noua aminoacizi esentiali. In plus, boabele de quinoa nu au gluten, sunt usor de digerat si contin cantitati mari de fibre, magneziu si fier. Ele erau supranumite "mama tuturor cerealelor" de catre incasi, insa au dezavantajul ca se gasesc mai greu la noi.
2. Migdalele
Doar un sfert de ceasca cu migdale contine aproape opt grame de proteine, cu doua grame mai mult decat un ou. Migdalele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de grasimi sanatoase monosaturate si de magneziu. Acest mineral este folosit in mai mult de 300 de reactii biochimice din organism si in special in sintetizarea proteinelor si formarea energiei.
3. Branza cu continut scazut de grasime
O jumatate de ceasca cu branza care are un continut scazut de grasime sau deloc are 14 grame de proteine si doar aproximativ 80 de calorii.
4. Stridiile
Acestea sunt bune in special pentru cei care fac antrenamente cu greutati. Stridiile gatite contin 20 de grame de proteine la suta de grame si doar cinci grame de grasime. In plus, ele sunt bogate in zinc, un alt mineral care este esential in sintetizarea proteinelor.
5. Laptele dulce
Acesta nu este benefic doar in perioada de crestere, ci si dupa. Laptele dulce ofera toti aminoacizii esentiali si are destul de putina grasime. In plus, beneficiile asupra muschilor sunt si mai mari datorita proteinelor din zer.
6. Carnea slaba de vita
Carnea rosie, in special cea de vita, reprezinta o sursa excelenta de proteine. In ciuda faptului ca tipurile de carne rosie sunt controversate, evitarea totala a acestora este o greseala.
Doar o suta de grame de carne slaba de vita contine pana la 27 de grame de proteine. Iar aceasta intrece celelalte categorii de carne rosie deoarece ofera si vitamina B12, zinc si fier - elemente de asemenea importante in cresterea masei musculare.
7. Soia
Beneficiile pe care le ofera aceasta tesuturilor musculare nu pot fi comparate cu ale niciunei alte plante, fiind bogata in proteine. In plus, o ceasca de soia gatita contine peste 20 de grame de aminoacizi, precum si vitamine si minerale importante.
8. Ouale
Un ou contine 5-6 grame de proteine si are doar 60 de calorii, in medie. Insa nu doar cantitatea de proteine face ca ouale sa fie considerate un aliment esential in dezvoltarea masei musculare, ci si tipul de proteine, acestea fiind de cea mai buna calitate.
9. Carnea de pui
O bucata de 100 de grame de carne de pui (fara piele) contine 31 de grame de proteine si doar patru grame de grasime.
10. Pestele
Acesta este, de asemenea, foarte important in dezvoltarea masei musculare. Somonul, spre exemplu, ofera 25 de grame de proteine intr-o portie de doar o suta de grame si, in plus, este bogat in alti nutrienti, cum ar fi grasimile sanatoase monosaturate, acizi grasi omega-3 si vitamina D.
No comments:
Post a Comment